Toshiba официално напусна бизнеса с лаптопи

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Японският концерн Toshiba тихо напусна бизнеса с лаптопи веднъж завинаги миналата седмица, приключвайки една 35-годишна техонологична и производствена история.

Toshiba, един от най-старите производители на персонални компютри, съобщи, че се е оттеглил напълно от РС пазара. Този бизнес на компанията вече е изцяло под контрола на Sharp, информира Money.bg

Преди две години Toshiba продаде 80,1% дял от дъщерната си фирма Toshiba Client Solutions на Sharp за 36 милиона долара, а Sharp преименува подразделението Dynabook.

Sharp упражни правото си да изкупи останалите 19,1% от акциите през юни, а Toshiba пусна изявление на 4 август, че сделката е приключила

„В резултат на този трансфер Dynabook се превърна в изцяло дъщерно дружество на Sharp“, казват в изявлението на Toshiba.

През 80-те години на миналия век Toshiba стана един от първите производители на лаптопи и в продължение на десетилетия беше сред най-големите играчи на световния РС пазар.

Компанията направи първия си компютър лаптоп през 1985 г . T1100 можеше да се похвали с вътрешни акумулаторни батерии, 3,5-инчова дискета и 256K памет. 20-годишната ретроспектива на ComputerWorld заа T1100 отбелязва, че ръководителите на Toshiba не бяха сигурни в преносимия компютър, но в крайна сметка се появиха и започнаха да продават T1100 за около 2000 долара.

През 90-те години на миналия век и началото на 2000-те Toshiba беше сред топ производителите на персонални компютри. Но тъй като все повече играчи се втурнаха на пазара и поради предлаганите по-малко уникални функции, лаптопите на Toshiba намалиха своята популярност. До момента, в който компанията продаде своя дял на Sharp, делът на Toshiba в пазара на персонални компютри се е намалил от пика си от реализирани 17,7 милиона компютъра през 2011г., до около 1,4 милиона продадени през 2017 година.

В момента Sharp, вече единствен собственик на някогашния PC бизнес на Toshiba, сега Dynabook, от своя страна е под контрола на тайванската компания Foxconn.

Оставете коментар: