fbpx

Microsoft инвестира 1 милиард долара в Гърция

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Технологичният гигант ще започне програма за обучения, с която да помогне за запълването на общо 100 000 работни места

Microsoft ще изгради няколко нови центъра за данни в Гърция – ход, който по думите на гръцкото правителство ще подкрепи предприемачеството и ще насърчи други големи компании да инвестират в страната, пише Bloomberg.

Това ще бъде най-голямата инвестиция на американския технологичен гигант в Гърция за 28-те години, в които той оперира в страната, посочва президентът на Microsoft Брад Смит в презентация за сделката, показана в Атина днес. Решението „показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството“, допълва той. „Това не е нещо, което правим във всяка страна“.

Освен това Microsoft ще започне програма за обучения, с която да помогне за запълването на общо 100 хил. работни места, които инициативата ще създаде, коментира Смит.

Новите центрове за данни „автоматично издигат страната до инвестиционна дестинация“, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който определи решението като вот на доверие към потенциала на държавата. По думите му според оценки на анализатори инвестицията ще донесе икономически ползи от около 1 млрд. долара във времето.

Мицотакис и Смит обсъдиха за първи път инвестицията на Microsoft по време на среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Свиваща се икономика

Гърция се бори с проблеми, след като икономиката ѝ се сви с 25% по време на продължилата десетилетие дългова криза. Правителството изчислява, че икономиката може да загуби още 8,2% тази година заради пандемията.

Въпреки че през 2020 г. се очаква безработицата да спадне до 18,6% от кризисния пик от близо 30% според проектобюджета на правителството, представен днес, тя остава най-високата в Европа. Международният валутен фонд прогнозира, че безработицата ще се повиши до около 20 на сто тази година.

Освен това правителството изчисли, че икономиката ще нарасне със 7,5% през 2021 г., основно заради прогнозата за 30,4% скок на инвестициите.

Благодарение на споразумението, обявено днес, Гърция стана първата страна в Югоизточна Европа, където ще има центрове за данни на Microsoft.

 

Инвестицията на Майкрософт от $1 милиард в облачни технологии, обучения и дейта център в Гърция е по-голям и по-скъп…

Публикувахте от Vlado Karolev в Понеделник, 5 октомври 2020 г.

Оставете коментар: