Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Microsoft увеличава ангажимента си към изкуствения интелект с въвеждането на нов клавиш на клавиатурата, посветен специално на Windows Copilot – AI асистента на компанията. Това ще е първата толкова голяма актуализация на компютърната клавиатура на Windows от почти 30 години, информира Yahoo Finance, пише Economic.

Клавишът Copilot ще бъде наличен на лаптопи и настолни клавиатури от OEM партньорите на Microsoft от февруари.

Според главния маркетингов директор на компанията Юсуф Мехди, натискането на новия клавиш ще извиква Copilot, който ще позволява да се търси съдържание в мрежата, както и в собственото съдържание и общи функции на компютъра чрез генеративната AI функционалност на приложението. Идеята е Copilot да функционира като вид интелигентен асистент, който можете да изтеглите по всяко време.

Въпреки че Microsoft не обяви конкретни партньори, които ще стартират с клавиша Copilot, компанията каза, че те трябва да започнат да представят настолни компютри и лаптопи, оборудвани с функцията през следващите дни.

Като кара своите хардуерни партньори да добавят ключ Copilot към лаптопите и настолните компютри, Microsoft демонстрира вярата си, че генеративният AI е неотделим от бъдещето на персоналните компютри. Последният нов клавиш, който Microsoft добави към клавиатурата, беше бутонът „Windows“, появил се през 1994 г.

Компанията прекара голяма част от 2023 г. в поредица от съобщения за AI, вариращи от дебюта на неговия чатбот Bing и браузъра Edge до неговия Copilot за Microsoft 365. Изпълнителният директор Сатя Надела каза, че напредъкът при изкуствения интелект ще повлияе на почти всяка част от бизнеса на компанията.

Полупроводниковите гиганти също се включват в надпреварата за изкуствения интелект. AMD, Intel и Qualcomm дебютираха със собствени AI компютърни чипове със специални невронни процесори, предназначени да се справят със специфични за AI задачи, като например стартиране на генеративни AI приложения.

Доколко потребителите ще се възползват от тези чипове обаче, все още не е ясно. Дори Intel не знае точно какви видове приложения разработчиците в крайна сметка ще създадат, които да разчитат или да се възползват от невронните процесори.

Компютърното състезание за изкуствения интелект идва в момент, когато се очаква пазарът на компютри да се върне към растеж за първи път от 2021 г., според анализатора на Goldman Sachs Equity Research Майкъл Нг.

„Според нас глобалните доставки на персонални компютри през 2024 г. ще бъдат движени от началото на цикъл на опресняване, тъй като устройствата, закупени в пандемия, достигат четиригодишна възраст, а нови компютри с изкуствен интелект излизат на пазара (по-късно през 2024 г.) според това, което виждаме като първата технологична промяна в персоналните компютри след широкото приемане на смартфони/таблети“, казва Нг.

Очакваното възобновяване на продажбите на компютри следва години на спад след експлозия на растеж в началото на пандемията. По това време потребителите и фирмите, нетърпеливи да се сдобият с персонални компютри, за да работят и да се забавляват от вкъщи, масово купуваха нови лаптопи и настолни компютри.

С остаряването на тези системи обаче потребителите ще започнат да купуват по-нови персонални компютри, което ще помогне за стимулиране на приемането на компютри с изкуствен интелект. И това неизбежно ще помогне на Microsoft, както и на Intel, AMD и Qualcomm.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК