Не бъдете безразлични! Споделете новината:

GFS продължава да прогнозира серия от средиземноморски циклони, преминаващите през нашата страна и то след 20-ти февруари.

На 27-28 февруари, вероятността от силни пориви на вятъра е доста висок, като според моделите те ще надминат 100км/час над Източна България. Ще има условия и за гръмотевични бури над Южна и Източна България, като прогнозите са, че валежите ще са значителни, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Точното разпределение на валежите за сега зависи и от траекторията на циклоните, но към този момент (дата на прогнозата :18.02) – значителни валежи от дъжд се очакват над Югоизточна и Източна България.

Към края на месеца (28.02) вятърът в Дунавската равнина отново ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква по-студен въздух, а с понижението на температурите по високите западни полета дъждът ще се примесва със сняг, но не се очаква съществени валежи от сняг.

Втората по-сериозна обстановка е на 1-ри март. Тогава Източена България ще е под влияние на силен черноморски циклони. Очакват се значителни по количества валежи и силни пориви на вятъра. Подобни циклони, могат да причинният и дребни материални щети!

Температурите ще се задържат необичайно високи за края на месеца. Очакваните максимални температури ще са между 8°C-14°C. Минималните температури ще са между минус 3°С до плюс 5°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски – до минус 5-6°С. Малко по-високи, по Черноморието – до плюс 5-6°С