Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Нека всички да се съобразяват с природата, всичко друго е фалшиво! Политиците да искат мир на земята, така да се реши войната в Украйна. Желая на всички спокойствие и да спортуват, това е ключът към дълголетието. По цял ден съм в движение, по 7-8 км минавам в гората.“

Това сподели най-възрастният действащ скиор в света Иван Раев. Гордостта на Чепеларе преди броени дни отпразнува 99-ия си рожден ден в бодър дух, започвайки похода си към вековния юбилей и в готовност да влезе в рекордите на „Гинес“, пише България Днес.

Да го поздравят и дарят с торта в дома му в центъра на живописния родопски град отидоха кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и представители на общината. Хаджиев получи подобаваща заръка от Раев – когато той чукне един век, да покани емблемата на Чепеларев и Пампорово на своя 100-годишен рожден ден.

„Навсякъде ме питат на колко години съм, отговарям – не се интересувам по този въпрос – сподели с усмивка рожденикът. – Няколко години бях ръководител на плуване в открито море“, допълва Раев. Тибетците се поздравяват с думите: „Да стареем здрави!“. Това пожела и бай Иван, а на въпроса „каква е тайната на дълголетието и здравето“, 99-годишният ски учител отговори: „Тайната е да се храним с плодовете на природата, да не преяждаме и да спортуваме.“

Раев претърпя катастрофа на морето наскоро, при която счупи крак и сега се възстановява. Но това не му пречи всеки ден да броди по 7-8 км в гората. И да се съхрани като ненадминат кавалер, който подарява на всички цветя от градината си, а на рождения си ден през цялото време стои прав пред гостите.

Когато на по-млади години работел като спасител в Пампорово, германци му предложили да замине за тяхната родина и там да завърши мечтаното образование. Каква обаче била неговата реакция? Раев предложил с парите да се ремонтира пътят Асеновград – Пампорово.

До последно Иван Раев всеки ден кара ски по пет часа на пистите в Пампорово и дава безплатни уроци на начинаещите любители. Славният ветеран няма никакво намерение да се отказва от любимия си спорт. Нито от старото си обещание никога да не взима пари от учениците.

„Не съм пожелал от никого и една стотинка, няма и да го направя – категоричен е бай Иван. – Правя го от сърце. За да може нашите гости да обикнат Пампорово, да обикнат България и да се радват на прекрасния ски спорт. Здравето ми идва от природата. Използвам силата, която гората ми дава, обичам я и я пазя“, казва Раев.

Иван Раев е роден през 1924 г., за първи път се качва на ски през 1941 г. По това време няма изградени писти, но за сметка на това снегът е повече от достатъчен. Натрупаните преспи са високи над два метра. През тях пионерите на ските в България пробиват пътека и се пързалят с „писалки“. Писалките, наричани още „бегачки“, са прародителите на модерните ски.

„Увивахме ги с въжета около обувките и се пързаляхме по снежната пътека – спомня си най-старият скиор в света. – През 1942 г. дойде на посещение тогавашният министър-председател на царска България Богдан Филов. Лично съм го учил да кара ски. От тогава до днес учениците ми са стотици, но нито от премиера, нито от някой друг съм взел пари.“

99-годишната емблема на Чепеларе и Пампорово обича родопския израз: „Да не се лапа много“. Раев се храни малко и почти не яде месо. Закусва рано сутрин, после се качва на ските или тръгва в гората. Кафе никога не е пил. В заведенията понякога поръчва чай, но и с него не прекалява.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК