Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Експерт съветва хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат, защото това е най-често срещаният повод за злополука

70% от асансьорите в жилищните сгради у нас са опасни и част от тях са за спиране. Това показват данните на Българската асансьорна асоциация. От много висок риск са асансьорите в обществените сгради, където всеки ден стотици хора ги използват.

Григор Къшов – главен директор в Главна дирекция „Технически надзор“, обясни в ефира на БНТ колко често трябва да се извършва техническа проверка, как се случва това и как да действаме при авария.

„Най-честите проблеми при асансьорите е неминал технически преглед – това е установено при нашите проверки най-масово. Бих искал да кажа на хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат. Това е най-често срещаният повод за злополука. Срокът за изчакване е 1 час по закон на поддържащата фирма. Ако няма устройство за спешно повикване в асансьорите, то те са незаконни и трябва да бъдат спрени веднага. При нашите проверки нарушения в обществените сграда нямаше, единствено бяха установени в жилищни сгради. При сградите от старото строителство бих казал, че асансьорите са по-качествени, но са вече морално и физически остарели. В много сгради вече асансьорите се обновяват“, обясни Григор Къшов – главен директор в главна дирекция „Технически надзор“.

Той допълни, че новите асансьори, които отговарят на европейските изисквания, са безопасни. Те минават специална комисия, която ги проверява. Един път в годината минава инспектор, който ги преглежда, а поддържащата фирма минава поне веднъж в месеца да ги проверява.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.