Не бъдете безразлични! Споделете новината:

За пет седмици 602 чужди компании са написали писма за намерения за инвестиции. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в министерството по повод резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси на България в цял свят.

„Това не са общи думи, а реални намерения за инвестиции“, изтъкна министърът.

Министър Петков посочи, че 129 са писмата за директни намерения за инвестиции и експорт, 218 са тези за интерес, докато писмата за сътрудничество са 255. Той допълни, че не е имало едно търговско представителство без писмо за намерение за инвестиции.

„След като имаме толкова много фирми, показали реално желание да дойдат в България да инвестират, следващата част от таза задача е да ги реализираме. Част от тях поне да станат материални, реални инвестиции“, каза Петков, цитиран от БТА.

Министърът изрази надежда още в събота да може да бъде обявена една от тези 602 компании като директна инвестиция в България. Той уточни, че компанията е европейска и има намерение да инвестира в България около 140 млн. евро. Тя работи в сферата на новото поколение електрически автомобили.

Петков уточни, че не става дума само за сглобяване и асемблиране на коли.

„Надявам се, ако в събота успеем да подпишем този меморандум, да имаме две от тези коли паркирани пред министерството“, допълни министърът, който още в неделя съобщи, че страната ни е на път да привлече инвестиция в областта на електромобилите.

„Истинска победа ще е, когато видим въпросните фирми да отварят фабрики у нас“, отбеляза Петков и уточни, че заявените интереси не са фокусирани в определен район на страната.

Министърът съобщи и за разговори с немска компания. „Става дума за уникално медицинско изделие. Интересуват се къде да го локират в Плевен, защото там има голям клъстър за шивачески компании“, поясни Петков, цитиран и от „Фокус“.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестициите Стамен Янев изтъкна, че стремежът е тези 602 писма да бъдат реализирани в най-бърз срок. Целта е много бързо те да бъдат превърнати в действителни инвестиционни намерения и заявления пред агенцията. Това ще даде възможност в най-скоро време да започнат и първите стъпки към реализирането им. Той добави, че голяма част от тях ще бъдат използвани като възможност за реални промоционални кампании на България в различни държави.

Съветникът към икономическото министерство Виктор Насър даде за пример, че европейска компания иска да отвори мултифункционален център в София. Има интересен проект между европейски и азиатски консорциум в автомобилната индустрия. Американски компании имат намерение да инвестират в системи, които „хващат“ въглеродни емисии. Друга компания от Европа се интересува от инвестиции в системи за съхранение на електрическа енергия. Освен това европейска компания иска да инвестира в България в производството на елементи за космически технологии – 3D принтиране на компоненти за малки спътници.

На въпрос дали би останал като министър и в редовно правителство, Кирил Петков заяви, че това не го интересува в момента.

„Това, което ме радва е всеки ден да постигаме нещо. Политическите прогнози и сглобки не са ми на дневен ред. Радвам се, че днес можем да обявим 602 писма за намерения за инвестиции“, каза още министърът.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК