fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Силите за сигурност в Ирак са убили най-малко 45 протестиращи и ранили повече от 20 други само за последните 24 часа по време на продължаващите антиправителствени протести, предаде АП.

По демонстрантите е стреляно. Това се е случило на стратегическия мост Ахрар в столицата Багдад, съобщиха служители по сигурността и медицината.

Мостът води до силно укрепената Зелена зона, седалището на правителството на Ирак, наблизо. Протестиращите заеха части от три моста – Джумхурия, Синак и Ахрар – всички водещи към укрепената зона.

Протестиращите подпалиха иранското консулство в светия град Наджаф в сряда. Иранският персонал не е пострадал и е избягал през задната врата. Техеран осъди нападението.

Антиправителствените протести обхванаха Ирак от 1 октомври. Движението до голяма степен без лидер обвинява правителството, че е безнадеждно корумпирано, а също така е решило нарастващото влияние на Иран в иракските държавни дела.

Премиерът на Ирак Адил Абдул Махди обяви по-рано, че в страната има голяма конспирация срещу законната власт.

Той допълва, че има злощастни инциденти по време на демонстрациите и Комисията по установяване на факти публикува доклад по този въпрос. Част от насилието е извършвано от анонимни и маскирани лица, обяснява Махди.

Премиерът коментира, че правителството е в състояние на отбрана и въпреки конспирациите и сериозния натиск, правителството продължава да поема отговорност за защита на гражданите.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.