Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Общо четирима военнослужещи и деветима цивилни служители на МО са с COVID-19.

Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от NOVA.

Състоянието на всички заразени е стабилно.

„Не се наложи да действаме пряко в борбата с коронавируса, но поддържаме непрекъсната готовност да се включим, ако се наложи“, каза още адмирал Ефтимов.

По думите му, в настоящата сложна обстановка са успели в началото на пандемията да подготвят и да ротират успешно контингентите ни зад граница. Извършена е била ротация, след изолация и изследване на здравния статус и издаване на здравни сертификати, на над 200 военнослужещи, което е било оценено от коалиционните партньори.

След отпадането на извънредното положение продължаваме да изпълняваме по план и в пълен обем планираната бойна подготовка, каза още адмирал Емил Ефтимов.

През есента е планирано бригадно учение на Сухопътните войски в пълен мащаб. Адмиралът очаква през юни Военноморските сили да извършат експериментална стрелба, каквато не е правена отдавна.

Българската армия е готова да защитава суверенитета и териториалната цялост на държавата, заяви адмирал Ефтимов, който също така благодари на ветераните за достойната им служба.

Преди брифинга началникът на отбраната, заедно с президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, поднесе цветя пред Паметника на Незнайния воин на площад „Свети Александър Невски“ в столицата.

Така беше отдадена почит към героите, загинали за свободата и независимостта на България, в рамките на днешните прояви по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.