Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. Неговата роля е да се грижи особено, защото е отговорен за редица важни функции и влияе върху здравето на други органи, особено на храносмилателната система.

Каква е ролята на черния дроб
Черният дроб е разположен в коремната кухина вдясно под диафрагмата. Състои се от два лоба, които съдържат хепатоцити, кръвоносни съдове и жлъчни пътища. Кръвта от сърцето се пренася в черния дроб заедно с хранителни вещества и токсини, които се разделят и след това се екскретират.

Освен това черният дроб е отговорен за производството на жлъчка, която след това навлиза в тънките черва, където е отговорна за абсорбцията на витамини А, Е, D и К. Наред с това черният дроб съхранява хранителни вещества и енергия, а също така метаболизира хормоните на щитовидната жлеза.

Черният дроб може да се възстанови, но недохранването може да доведе до сериозни заболявания, включително безалкохолно мастно чернодробно заболяване, считано за глобална епидемия.

Как да предпазим черния си дроб
За да предотвратите това, трябва да преминете към здравословни храни, богати на хранителни вещества. Те включват популярни плодове, сред които боровинки, червени боровинки, грейпфрут, грозде.

1. Боровинки


Тези зрънца са източникът на антоцианини, отговорни са за интензивния син цвят на плодовете. Плодовете имат силни противовъзпалителни свойства, предпазвайки черния дроб от оксидативен стрес. Проучванията на учените потвърждават, че антоцианините, съдържащи се в боровинките, предотвратяват чернодробната фиброза.

2. Дренки


Друга помощна програма, която може да добавите във вашата диета е тази с дренки. Подобно на боровинките, те съдържат антоцианини, които предпазват черния дроб от свободни радикали, както и от увреждане на клетките, причинено от токсини.

3. Грейпфрут


Този представител на цитрусови плодове съдържа Нарингин, флавоноиден гликозид, който в тялото се превръща в Нарингенин. Той е не само отговорен за горчивия вкус на плодовете, но има и антиоксидантни свойства. Той предотвратява окисляването на LDL холестерола и образуването на мастни отлагания, които образуват атеросклеротични плаки. По този начин, освен положителните ефекти върху черния дроб, той защитава и кръвоносната система и сърцето.

4. Грозде


Подобно на гроздовия сок, има противовъзпалителен ефект и повишава нивото на антиоксидантите в организма. Проучванията при животни показват, че използването на гроздов екстракт в продължение на три месеца може да намали симптомите на мастни натрупвания по черния дроб водещи до чернодробно заболяване.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US