Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Триста хиляди души, които не са си поставили трета доза, от днес се смятат за неваксинирани в Гърция, съобщава електронното издание „Прото тема“, цитирано от БТА.

От днес тези, които не са си поставили трета доза, ще могат да ходят на работа, след като задължително си направят бърз тест. Същото условие важи и за всички закрити помещения като ресторанти, заведения, театри, кино салони, фризьорски салони. За служители, които не се подлагат на бързи тестове, се предвиждат глоби, които варират между 150 и 300 евро. С две хиляди евро ще бъдат глобявани и работодатели, които не подават специален документ за състоянието на служителите си. Ако подадат фалшив документ, глобата скача на десет хиляди евро.

Всички лица, които влизат в Гърция с европейския сертификат за ваксинация, който важи девет месеца след поставяне на втората доза от ваксината срещу COVID-19, няма да бъдат тествани, уточнява електронното издание на в. „Етнос“. От днес всички пристигащи, които имат европейски сертификат, няма да има нужда да си правят бърз и PCR тест. Мярката засяга ваксинираните. За тези, които нямат поставени ваксини, продължава да важи условието да покажат отрицателен резултат на тест. До момента всички, които влизаха в Гърция, трябваше да имат отрицателен резултат на PCR тест, направен до 72 часа или бърз тест до 24 часа преди пристигането си.

Според последните данни трета доза трябва да си поставят 5 816 000 души или 80 на сто от ваксинираните с две дози, съобщава електронното издание на в. „Елефтерос типос“. 87,2 на сто от тях вече са го направили или са направили заявка за ваксинация. Февруари е месецът, в който в страната се очаква петата вълна на пандемията бавно да започне да се успокоява с постепенно намаляване на натиска над болниците и смъртността, отбелязва още изданието. Тази седмица експертната комисия ще заседава и ще бъде обсъждано възможно разхлабване на ограничителните мерки.

От март и април във ваксинационната програма влизат още две ваксини – Новавакс и Санофи, допълва изданието. Близо 11 хиляди нови случая на заразени с COVID-19 бяха регистрирани в Гърция в неделя, съобщава АНА-МПА, като 57 от новозаразените са засечени на влизане в страната. Данни на националната здравна организация показват, че от началото на пандемията в Гърция са регистрирани 2 047 849 заразени. През вчерашния ден смъртните случаи, свързани с COVID инфекции са били 95 и така общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията достига 24 094. В момента на апаратно дишане в интензивните отделения на страната са 551 пациенти. 77,68 на сто от тях са неваксинирани или частично ваксинирани. Новоприетите пациенти в болниците в страната са 405, допълва агенцията.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК