3 млн. лв. ще струва ремонта на правителствения самолет „Фалкон“ за 4 години

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

3 млн. лв. ще струва поддръжката и ремонта на малкия правителствен самолет „Фалкон“ за 4 години. Това става ясно от обявена обществена поръчка на „Авиоотряд 28“, пише „Монитор“.

Авиационният оператор търси фирма, която да осигури техническото обслужване и ремонт на самолет „Фалкон“ 2000 SN 123, опознавателен знак LZ-OOI. Участниците в конскура трябва да имат валиден лиценз за техническо обслужване на самолет „Фалкон“ 2000. Също така кандидатите следва да имат реализиран минимален оборот в размер на 1 млн. лв. за последните три години, или от датата, на която е създадена фирмата и е започнала дейността си. Крайният срок за подаване на оферти е 20 май.

В началото на декември миналата година правителството възложи на „Авиоотряд 28“ да сключи договор за покупката и доставката на нов самолет. Причината бе поредица от инциденти с малкия самолет по време на полет с премиера Бойко Борисов. При последния от тях се наложи аварийно приземяване на „Фалкон“-ът заради отказа на навигационната система.

В края на февруари обаче правителството се отказа от покупката на самолет, а предвидените пари бяха преразпределени за спортни съоржения в Пловдив и Шумен, както и за строителството на физкултурни салони в училищата в цялата страна. Като една от причината за отказа бе нападките, че властта ще харчи пари за самолет.

„Не искам ние да купуваме самолет. Мъчно ми е за пилотите и екипажа, популизма вече е в риск за живота, не за нашия. След нас, който иска да купува. Чух всякакви идиоти да се изказват, че самолета бил готин”, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.

Оставете коментар: