Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Великолепният град Дубай е интересен, многолик и необикновен. Той е истински оазис в пустинята. Разраствайки се бързо след откриването на нефт в ОАЕ, той бързо се превърна в един от най-съвременни метрополии на света и е наистина впечатляващ.

Топ интересни факти за Дубай
Знаете ли, че летището на Дубай се смята за едно от най-добрите в света и заслужено. Всеки, който е бил там, вероятно ще се съгласи с това. Ето още любопитни неща за това кътче на света:

29 интересни факта за Дубай

Преди около 7000 години пустинята, където сега е построен Дубай е била огромно мангрово блато.

Дубай е най-големият град в Обединените арабски емирства, но не е столица. Абу Даби изпълнява тази роля.

Град Дубай е на малко повече от два века, но до момента, в който в края на 60-те години на миналия век в околностите му е открит петрол, той е бил тих и не особено впечатляващ град.

Автобусните спирки в Дубай са затворени и климатизирани. Е, разбира се, не всички.

Фин прах, донесен от пустинния вятър в Дубай, бързо се натрупва в апартаментите ни. Колкото и да заключвате прозорците, все трябва често да бършете праха.

Сред всички градове в света Дубай е един от най-горещите. През лятото температурата на сянка често достига до +50 градуса.

Нивото на престъпността в Дубай клони към нулата. Тук законите в ОАЕ са много строги към нарушителите.

През сухия сезон, от май до октомври, в Дубай няма дъжд. Изобщо никога, изключения се случват веднъж на няколко десетилетия.

Полицаите в Дубай карат Ferrari, Lamborghini и Bentley.

Още любопитни факти за Дубай
Повече от 80% от населението на Дубай са трудови имигранти. Местните жители на града рядко работят и в такива случаи работят само на високоплатени позиции някъде в държавни агенции или големи корпорации.

В началото на 90-те години на миналия век Дубай е бил пустиня с типични високи сгради. Сега това е град на чисти улици и искрящи небостъргачи.

По отношение на броя на международните търговски стоки, преминаващи през него, Дубай е на трето място сред всички градове в света, отстъпвайки само на Хонконг и Сингапур.

Дубай е домът на Бурж Халифа, най-високата сграда в света. Височината му е 824 метра.

Във водата близо до Дубай има комплекс от изкуствени острови, изсипани директно в плитка вода. Повечето от тях са направени във формата на палми.

Дубай продължава да расте с огромни темпове, като строителството върви буквално навсякъде. Тук се намира всеки пети кран на Земята.

Местният увеселителен парк, наречен Dubailand е най-големият в света.

Някои хотели в Дубай имат 7 звезди и е невъзможно да се настаните в тях без предварителна резервация.

Жителите на Дубай купуват около 40% от цялото злато, добито в света.

Тъй като по-голямата част от местните жители са трудови имигранти, дошли да работят, в града има много повече мъже, отколкото жени. Те са около 70% от населението.

Топ забавните факти за Дубай нямат край
В Дубай има вендинг машини, които продават златни кюлчета по същия начин, по който обикновено се продават напитки и шоколадови бонбони.

Тук се намира най-високият тенис корт в света. Той се разполага на върха на Burj Al Arab, емблематичния хотел с форма на платно. Кортът е отделен от повърхността на земята на разстояние от 321 метра.

За публична проява на обич като прегръдка или „държане за ръце“ в Дубай лесно можете да отидете в затвора. И това правило важи и за туристите.

Туристите, пристигащи в Дубай, обикновено не виждат другата му страна, която местните власти старателно крият от тях. А тя се състои в страховито изглеждащи бараки, в които живеят работници от

Индия и Пакистан. Те работят за 300-500 долара на месец. Ярък пример е квартал Сонапур.

През 1968 г. в цял Дубай има само 13 регистрирани коли.

Сред всички градове в света темпът на растеж на Дубай е на второ място след Шанхай, Китай.

Разположеният тук Dubai Mall е най-големият търговски център в света.

Всички местни жители винаги са изключително коректни и учтиви. Причината отчасти е, че обидата или правенето на неприличен жест на публично място лесно може да ви вкара в затвора.

Има специално такси за жените и жени шофьори. Има и отделни секции за жени в автобусите и вагоните във влаковете.

Бреговата линия на Дубай е най-дългата сред всички градове в света, тъй като градът се простира по крайбрежието.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК