19-годишен младеж, без съпътстващи заболявания, почина от COVID-19 у нас

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Новите регистрирани случаи на коронавирус в България са 270, съобщава Единният информационен портал.

Взетите проби през изминалото денонощие са 5582, което означава, че положителните резултати са 4,8%. Общият брой на направените PCR тестове от началото на пандемията е 267 045, а потвърдените случаи са вече са 11 690, от които 4988 активни.

Починали са нови девет души с потвърдена инфекция, като смъртните случаи са вече 383. Сред тях е и най-младата жертва досега – 19-годишен младеж без съпътстващи заболявания. Не се съобщава в коя болница е починал, пише Сега.

Починали са мъж на 79 г. със сърдечно заболяване, хронично белодробно и хронично бъбречно заболяване, жена на 79 г. с диабет и сърдечно заболяване, жена на 65 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 82 г. със сърдечно заболяване, хронично белодробно и хронично неврологично заболяване, мъж на 79 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 50 г. със сърдечно заболяване, мъж на 79 г. със сърдечно заболяване и хронично неврологично заболяване, мъж на 82 г. със сърдечно заболяване.

Най-много новозаразени са регистрирани в област Благоевград – 55 души или почти 1/5 от всички положителни проби.

На второ място е област Русе с 34 потвърдени носители на вируса, а на трето – София-град с 29.

Останалите нови случаи по области са както следва:

Бургас – 9, Варна – 27, Велико Търново – 1, Враца – 7, Габрово – 10, Добрич – 11, Кърджали – 6, Кюстендил – 8, Ловеч – 2, Пазарджик – 5, Перник – 5, Плевен – 2, Пловдив – 24, Силистра – 5, Сливен – 3, Смолян – 8, София – 8, Стара Загора – 4, Търговище – 1, Хасково – 2, Шумен – 1, Ямбол – 3. За последното денонощие не са регистрирани нови заболели в областите Видин, Монтана и Разград.

„Не се предвиждат нови ограничителни мерки заради коронавируса. На този етап системата е устойчива, а огнищата, които възникват, са контролируеми – заяви късно снощи пред БНТ новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който вчера посети болниците в Разлог и в Благоевград. – В областта, а и в страната има достатъчно легла. Недостигът на кадри и натовареността на хората, работещи в здравеопазването обаче е големият проблем.“

Проф. Ангелов допълни, че здравното министерство има готовност да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но липсват обучени хора, които да работят там. Той допълни, че „няма точна цифра“, при която мерките ще се затягат.

„За да вземем ограничителни мерки, трябва цифрите да започнат да растат и ние да не можем да се справим с това заболяване – уточни здравният министър. – Към настоящия момент нещата изглеждат контролирани по отношение на бройките в национално ниво, по отношение на процент на заболели, отнесени към 100 000 души население, по отношение на свободни легла, по отношение на оборудването на държавата с лични предпазни средства, с консумативи за лечението на това заболяване, наличието на дезинфектанти, така че ние сме подготвени, системата е готова.“

90 души достигна общият брой на заразените с COVID-19 в дома за стари хора „Възраждане“ в Русе. От новообявените случаи в социалното заведение 32 са при обитатели на дома, а един е при социален работник от институцията, съобщи местната РЗИ. Така инфектирани с коронавирус в дома вече са 83-ма от настанените и 7 души от персонала.

Оставете коментар: