Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Повдигнати са обвинения на трима души

15-годишният сириец Омар е управлявал автобуса с мигранти, който помете патрулка и уби двама полицаи в Бургас, съобщиха от прокуратурата в петък. На непълнолетния вече е повдигнато обвинение. Наказанието, което може да получи, е между 3 и 10 години затвор. То е по-малко заради възрастта на сириеца, обясни прокурор Соня Петрова от Окръжната прокуратура в морския град.

Това, че именно Омар е карал автобуса, било доказано от ДНК експертиза, както и чрез свидетелски показания и разпознаване. А в атобуса имало общо 47 души, 13 от които – деца. Те започнали пътуването си в България от местност на 4 км от граничния пункт „Малко Търново“.

С обвинения са се сдобили още двама сънародници на Омар, които според прокуратурата също са замесени в схемата за трафик на нелегални мигранти. Единият е мъжът, който е настанявал пътниците в автобуса, помел патрулка и убил двама полицаи. Другият сириец пък участвал в закупуването на превозното средство.

„Те са задържани са за 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянния им арест”, каза Мария Маркова от Районната прокуратура в Бургас.

Един от сирийците е с хуманитарен статут, а другите двама – със статут на постоянно пребиваващи у нас.

Един българин също се разследва за съучастие. Все още обаче срещу него няма повдигнати обвинения. Изяснява се дали и как точно той е участвал в престъпната схема. Събират се доказателства за това дали той е купил автобуса от друга страна и го е внесъл в България.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК