Не бъдете безразлични! Споделете новината:

13 френски войници са загинали в сблъсък на два хеликоптера, участващи в антиджихадистка операция в Мали, съобщи пресцентърът на френското президентство, цитиран от Би Би Си. Обстоятелствата, предизвикали катастрофата, са неясни. Тече разследване.

Сблъскали са се „Тигър“ и „Кугър“. Сред загиналите са шестима офицери и един главен ефрейтор.

Инцидентът, станал в понеделник, е довел до една от най-тежките загуби за френските военни от десетилетия насам. Френският президент Еманюел Макрон изрази своята „дълбока тъга“ от катастрофата. „Тези 13 герои имаха само една цел: да ни защитят – пише Макрон в Туитър. -Прекланям се пред болката на техните близки и другари.“

През 2013 г. Франция разположи хиляди войски в Мали, след като ислямистките бойци завзеха огромни части от север. Оттогава армията на Мали е завзела територията, но несигурността там продължава и насилието се разпространява и в други страни в региона. Франция е разположила свои 4500 военнослужещи в Мали, Мавритания, Нигер, Буркина Фасо и Чад.

Франция даде още една жертва в Мали този месец. Друг френски войник, Ронан Поано, беше взривен близо до автомобила му.

Общо 38 френски войници са убити в Мали, откакто Франция се намеси в конфликта.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.