Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Многобройни проучвания показват отрицателните последици, които пиенето на газирани напитки има върху здравето ни.

1. Консумацията на безалкохолни напитки може да доведе до понижаване на бъбречната функция. В проучване на Harvard Medical School, учените открили, че консумацията на диетична кола е свързана с два пъти по-голям риск от намалена функция на бъбреците, пише iwoman.bg.

2. Високите нива на захар натоварват панкреаса и той не може да се справи с нуждата на организма от инсулин. Пиенето на една или две газирани напитки на ден увеличава риска от диабет тип 2 с 25%.

3. Кутийките на безалкохолните напитки са облицовани с бисфенол А (BPA), вещество, свързано с редица заболявания – от сърдечно-съдови заболявания до затлъстяване и репродуктивни проблеми.

4. Газираните напитки ни дехидратират. Кофеинът е диуретик. Когато клетките на организма са дехидратирани, те изпитват затруднения при абсорбирането на хранителни вещества.

5. Оцветителите в безалкохолните напитки са свързани с появата на рак. Изкуственото оцветяване в ръждиво кафяво е химичен процес, а не просто карамелизирана захар. То се получава от взаимодействие на захари с амоняк и сулфити под високо налягане и температура. Тези химични реакции водят до образуването на 2-метилимидазол (2-MI) и 4 метилимидазол (4-MI), които причиняват рак на белия и черния дроб или рак на щитовидната жлеза или левкемия у лабораторни мишки и плъхове.

6. Газираните напитки са с високо съдържание на калории. В 500 мл Кока Кола се съдържа 17 супени лъжици захар и 240 калории – калории, лишени от всякаква хранителна стойност. За да изгори тези калории, човек трябва да ходи поне час пеша.

7. Кофеинът в газираните напитки блокира усвояването на магнезий. Магнезият е от съществено значение за извършването на повече от 325 ензимни реакции в организма. Той също играе важна роля за процеса на детоксикация на организма.

8. Консумацията на газирани напитки увеличава риска от затлъстяване при децата. Всяка изпита чаша газирана напитка увеличава вероятността от затлъстяване с около 60%.

9. Консумацията на газирани напитки увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания при мъжете с 20%.

10. Киселината в безалкохолните напитки износва зъбния емайл.

11. Газираните напитки съдържат изкуствени подсладители. Изкуствените захари са свързани с причиняването на множество заболявания, включително рак.

12. Консумацията на газирани напитки е свързана с появата на астма. Проучване в Австралия, показва, че голяма част от тийнейджърите, които редовно консумират безалкохолни напитки, развиват астма.

13. Диетичните безалкохолни напитки не ни помагат да отслабнем . Проучване на Университета в Тексас установява, че колкото повече диетична Кола/сода пие човек, толкова по-голям е рискът от наднормено тегло. Консумирането на две или повече кенчета на ден увеличава талията с 500%, в сравнение с хората, които не пият.