Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Полицията в Австралия помогна на 12-годишно момче, което било принудено да шофира пикапа на брат си, за да избяга от горските пожари в страната, пише Би Би Си.

Люк Стърок бил оставен у дома в градчето Могубмер край Пърт. Брат му и баща му се писали доброволци, за да гасят горските пожари в района. Те инструктирали момчето, ако огъня приближи къщата, да избяга до едно портокалово дърво на 4 километра от дома им.

Вятърът обърнал пламъците и дома на Люк се оказал заплашен. Момчето взело семейното куче и подкарало пикапа на брат си, за да се измъкне от огъня.Около час по-късно, пожарникари видели малкия шофьор и го спрели.

„Проблемът му беше, че не знаеше къде да отиде, защото трудно се ориентираше в този дим. Типично фермерско момче, доста е умен“, казва Крейг Спенсър от местната пожарна служба. Пожарникарите оставили момчето на полицаите, които го събрали с баща му.

„Научихме го да шофира още като беше на 7 години, за всеки случай. Направил е каквото трябва“, казва бащата на момчето Айвън Стърок.

Полицаите призоваха семействата в района да имат план за действие в случай, че домовете им са заплашени от пожарите.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК