Киселото зеле неизменно заема своето почетно място на коледната трапеза. Дали предпочитате да го сервирате постно или обогатено с месо, неговият вкус винаги впечатлява. Днес споделяме с вас изключителна 100-годишна рецепта за кисело зеле, която ще направи празника ви още по-вкусен. Гарантираме, че веднъж опитате ли това ястие, останалите ястия на трапезата ще останат на заден план.
Необходими продукти
- 3 литра вода
- 1 кг кисело зеле (нарязано на по-малки парчета)
- 2-3 глави лук
- 500 г пушен свински врат
- 350 г свинска плешка
- 1 ч.л. цели зърна черен пипер
- 4 зърна бахар (цели)
- 2 зърна хвойна
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- 2 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 35 г сушени гъби
- 6 сини сливи
- 6 скилидки чесън
- Масло или олио
Допълнителни съставки
- 2 по-големи картофа
- 100 г пушен бекон
- 300 г колбас (по възможност пикантен)
- 500 мл заквасена сметана
Начин на приготвяне
В голяма тенджера налейте 3 литра вода и добавете всички подправки, с изключение на червения пипер и сушените гъби. Оставете сместа да заври. След около 30 минути прибавете нарязаното кисело зеле и оставете да ври още един час.
През това време запържете лука в масло или олио, след което добавете нарязаната свинска плешка. Добавете червения пипер и счукания чесън, оставете да се задуши за няколко минути и след това изсипете тази смес в тенджерата със зелето. Добавете сините сливи към ястието и оставете всичко да ври още един час.
В отделна малка тенджера задушете бекона, нарязан на кубчета. По желание може да добавите и лук към бекона. След като беконът се изпържи, го добавете към зелето.
Цялото ястие трябва да престои 24 часа за оптимален вкус. На следващия ден го върнете на котлона, добавете нарязания колбас и настърганите картофи, и оставете да ври за около 30 минути.
Накрая прибавете заквасената сметана, разбъркайте добре и оставете ястието да се задушава още няколко минути.
Съвет
Колкото по-дълго оставите зелето да „почива“, толкова по-наситен и богат ще бъде вкусът му. Ако предпочитате по-рядко ястие, можете да добавите още вода по време на варенето.
Тази рецепта ще внесе уникален вкус и аромат на вашата празнична трапеза, като същевременно запази духа на традицията. Желаем ви добър апетит и весели празници!
Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US