10 лв. за порция цаца по морето

Летният сезон по Южното Черноморие вече е в ход, а заведенията в Бургас посрещат първите туристи – както български, така и чуждестранни. По традиция, най-поръчваните ястия по морето остават класики като цаца, рибена чорба и шопска салата.

Екип на БНТ направи проверка на място, за да установи какви са актуалните цени в крайбрежните ресторанти и дали има увеличение спрямо миналата година. Оказва се, че макар лятото да е вече в разгара си, посещаемостта все още не е на обичайните нива. Ресторантьори споделят, че заетостта е по-ниска в сравнение с предходни години.

Порция цаца излиза между 6 и 10 лева, а шопската салата се предлага на цени между 9 и 12 лева. Въпреки инфлационните процеси, сериозно поскъпване в менютата не се наблюдава.

„Тази година цените нямат голямо завишение в сравнение с миналата година. На определени неща може би има завишение с 10 до 12 процента“, коментира ресторантьорът Димо Димов, собственик на няколко заведения по Южното Черноморие. „Повишихме млечните продукти, нещата, които се правят с млечни продукти, месните малко, салатите – това общо взето.“

Според него причините за по-високите цени се крият в увеличението на разходите за основни продукти, по-високи заплати и осигуровки, както и очакваното поскъпване на електроенергията. „Самите производители на тези продукти вдигнаха малко цените. Има значение и повишаването на осигуровките, на заплатите, токът, който очакваме сега също да се повиши. Нормално е да има едно такова леко повишение на цените“, обяснява Димов.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US