Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Пожар е обхванал исторически замък на южния японски остров Окинава, унищожавайки голяма част от структурата, която е символизирала древното кралство Рюкю и възстановяването на острова от втората световна война .

Пламъците погълнаха замъка Шури, обект на световно наследство на Юнеско, разположен в столицата на острова Наха, около 02:40 ч. И бързо са се разпространили и в други сгради в комплекса, съобщиха от местната полиция.

Първоначални съобщения за ранени няма, но жителите наблизо са евакуирани, докато пожарникарите прекарват няколко часа в опит да поставят пожара под контрол.

Замъкът, популярно туристическо място, датира от времето на кралството Рюкю, което започва през 1429 г. и завършва в края на 1800 г., когато е анексирано от правителството в Токио.

Съвсем наскоро замъкът започна да символизира борбата на Окинава за преодоляване на опустошенията на войната. Повече от 200 000 американци и японци, включително около една четвърт от цивилното население на Окинава, загиват по време на жестока битка на 82 дни от април до юни 1945 г. Островът все още е дом на голям брой американски военни бази.

Като щаб на имперската японска армия замъкът Шури беше безмилостно обстрелян от американските сили, които окупираха острова, докато той се върна под японски контрол през 1972 г., две десетилетия след като останалата част от Япония възвърна пълна независимост. Замъкът бе реставриран и възстановен като национален парк през 1992 година.

„Причината за пожара все още не е определена, но алармата на охранителната компания е излязла около 2.30 сутринта“, заяви Рио Кочи, говорител на полицията в префектура Окинава.

„Той започна в главния храм и изглежда бързо се е разпространил във всички основни структури … пожарникарите все още се борят с огъня“, добави той.

Кадрите от телевизията показват, че мултиструктурният замък e станал на скелет, обвит в пламъци и дим часове след като пожарникарите са били сигнализирани за пожара, съобщи общественият телевизионен оператор NHK.

Докато причината не е известна, смята се, че пламъкът е започнал в основната структура на замъка. Основният храм  Сейден и структура Хокуден, или северен храм, изгоряха и трета сграда беше почти унищожена, добави Кочи.

Той каза, че от 27 октомври в замъка се е провеждало туристическо събитие и някои работи, свързани със събитието, продължили до 1 часа сутринта, но не е ясно дали това е било свързано с пожара.

Близо дузина пожарни коли бяха изпратени на местопроизшествието, съобщи агенция Киодо.

Благодарение на точната натура на следвоенната реконструкция, замъкът Шури е регистриран като обект на световно наследство през 2000 г. заедно с околния комплекс и други обекти на Ryukyu в региона.

„Петстотин години история на Рюкюан [12-17 век] са представени от тази група обекти и паметници“, се казва в уебсайта на ЮНЕСКО.

„Руините на замъците върху налагането на издигнати места са доказателство за социалната структура през голяма част от този период, докато свещените места дават немилими свидетелства за рядкото оцеляване на древна форма на религия в съвременната епоха.“

От Юнеско бяха особено впечатлени от реконструираната основна зала на замъка Шури, описвайки го като „голям паметник, символизиращ гордостта на народа в Рюкю“.