Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Не съм си правил отвод, но не участвах в заседанието за оставката на Иван Гешев, за да не съм страна. За мен казусът не е бил сложен, въпросът беше ясен. Процедурата вече зависи от новия правосъден министър. Преценката е на изпълнителната власт. Не искам да правя предвиждания. Този ВСС е в края на своя мандат. Ако парламентът иска новият му състав да свърши качествено работата си, ще трябва много време“.

Това заяви конституционният съдия и бивш служебен министър Янаки Стоилов, който започна процедура по свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

Решението на Конституционният съд, че правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор, поставя членовете на Висшия съдебен съвет в неудобно положение, каза Янаки Стоилов. Той поясни, че тяхното решение от юли да отхвърлят като недопустимо искането му за отстраняване на Иван Гешев сега поставя под съмнение тяхната компетентност или предполага предубеденост.

Въпреки, че съставът на съдебният съвет е същият, ако сега бъде поискано отново освобождаването на главния прокурор, не е сигурно, че резултатът ще е същият, смята Стоилов. Според него много зависи с какви мотиви сегашният министър на правосъдието ще поиска отстраняването на Иван Гешев.

В серия от интервюта министър Надежда Йорданова посочва, че са събрани доста допълнителни доказателства за това, че сегашния главен прокурор уронва престижа на съдебната власт и със свои решения дори е извършил престъпления. Вчера тя заяви, че възможно най-скоро Министерството на правосъдието ще подготви и внесе искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Отражения върху решението може да има и факта, че този съдебен съвет е към края на своя мандат, като в началото на октомври трябва да заработи новият, е мнението на Янаки Стоилов.

В коментар за призоваването на разпит на премиера Кирил Петков и началника на неговия кабинет Лена Бориславова, Стоилов посочи, че е добре те да се явят във Върховната касационна прокуратура днес. „Това е част от по-широк сюжет, двете страни (правителство и прокуратура, б.а.) се позиционират. Опитват се да да запазят свои позиции“, е мнението на бившия правосъден министър.

Той предупреди, че освен криминална имаме и реална корупция, която се толерира чрез законодателството и управленски решения. „Призовавам правителството да пресече законите, които позволяват такава корупция, като тези, които опрощават задължения, например“, поясни Янаки Стоилов.

“ Много сме силни, когато заявяваме, че правим нещо с меморандум. От 20 години държавата ни не прави нищо с ядрените мощности. Трябва да си поставяме постижими цели и МС да следва последователни стъпки за промени в конституцията, защото не е лековата тема. Конституционният съд не трябва да бъде превръщан в омбудсман“, каза още Стоилов.