Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Рекордно ниско е нивото на язовир „Цонево“, съобщи Нова телевизия. Живеещи в района посочват, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много.

Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста.

Според специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало. Максималният обем на язовира е 329 млн. м³.

В БДЧР не е постъпвало уведомление за източване на язовира с цел извършване на ремонт. По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир „Цонево“ е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира е „Георги Трайков“. Язовир „Цонево“ се експлоатира от „Напоителни системи“ ЕАД.

Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели.