Всички сме наясно, че има растения и плодове, които могат да бъдат токсични за хората. Тези, които прекарват времето си в природата, бързо се научават да правят разлика между ядливи и отровни плодове. Най-опасният плод на планетата обаче е непознат за много сред нас. Става дума за ябълката на смъртта. Известна е още като плажна ябълка. Днешното й име на испански е „manzanilla de la muerte“, което в превод значи: „малка ябълка на смъртта“. Това се отнася до факта, че Манчинелово дърво или Дървото на смъртта е смятано за най-опасният плод в света.

Какво е ”ябълка на смъртта ”, най-опасният плод в света
Когато говорим за токсични храни, повечето от нас мислят за някои плодове или гъби, които могат да бъдат намерени лесно сред природата. Ако сме на поход, сред природата и консумираме такава храна, може да се сблъскаме със сериозни проблеми, които изискват спешна медицинска намеса.

Този плод, който изглежда незначителен, се среща в региони като Флорида, Карибите и някои райони на Южна Америка. Той се ражда на дървото, наречено манхинел. Ябълката на това дърво е толкова опасна, че испанските завоеватели са я нарекли „манзанилата от мъртвите”, преведена като „малката ябълка на смъртта”.

Тя е най-опасният плод в света
Дори дърво само по себе си може да се окаже рисково, особено ако сме твърде близо до него! Ако докоснем листата или седнем под неговата сянка, може да пострадаме от кожни лезии. Освен това, ако сокът на дървото или димът, генериран от изгарянето му, достигне до очите, това може да причини временна слепота.

Ако консумираме плодовете на това дърво, ще изпитаме тежки изгаряния в гърлото и устата. След няколко часа болката ще стане почти непоносима и гърлото ще набъбне толкова много, че ще бъде изключително трудно да се приемат други храни!

По време на посещение на карибския остров Тобаго, Никола Стрикланд, рентгенолог, направил грешка, консумирайки този плод с приятел.

„След няколко минути усетих парене в устата, което се превърна в усещане за болка и задушаване. Симптомите се влошиха през следващите два часа и едва успях да преглътна твърда храна поради ужасната болка и усещането за задушаване ”, каза лекарят.

В крайна сметка симптомите изчезнали, след около 8 часа, а местните били шокирани да чуят, че двамата са консумирали този толкова опасен плод.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US