Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Британският премиер Борис Джонъсн е изпратил снощи неподписано писмо до Европейския съюз с искане за отлагане на Brexit и друго послание, в което казва, че не желае отсрочка, предадоха Ройтерс и БТА, като се позовават на в. „Сънди таймс“.

Според вестника Джонсън е изпратил три документа – ксерокопие на закона, който го принуждава да иска отлагане, придружителна бележка от държавен служител, която обяснява, че премиерът е бил длъжен да изпрати писмото с искане за отсрочка, и още едно писмо, в което Джонсън заявава, че не желае отлагане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Brexit хватки? Сделката с ЕС пак на дневен ред след два дни
Ново 20! Депутатите на Острова искат отлагане на Brexit
Сделката на Джонсън за Brexit – в несигурно положение!
Британски правителствен източник, цитиран от Ройтерс, потвърди, че премиерът е изпратил неподписано писмо до ЕС с искане за отлагане на Brexit и отделно писмо, в което казва, че той не желае отлагане.
Неподписаното писмо е ксерокопие на текста от т.нар. Закон Бен (Benn Act -The European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019 – по името на вносителя му в парламента, лейбъриста Хилари Бен), приет по-рано тази есен, който задължава премиера да поиска отлагане на Brexit с три месеца – до края на януари, ако до 19 октомври не успее да получи от парламента подкрепа за сделка за Brexit или за Brexit без сделка.

Източникът добави, че до Брюксел вчера е изпратен и трети документ, подписан от посланика на Великобритания в ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи късно снощи в Туитър, че е получил от Лондон искане за отлагане на Brexit, предвиден за 31 октомври.

„Сега ще започна да се консултирам с лидерите на ЕС как да реагираме“, заяви Туск, цитиран от Франс прес.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.