Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е бизнесменът на изминалото десетилетие, според финансови директори от целия свят, съобщи Си Ен Би Си.

Близо една трета от главните финансови директори от целия свят, обхванати от проучването на медията, са оценили Безос като най-впечатляващия бизнес лидер.

Джак Ма, основателят на китайската конкурентна платформа Alibaba, и Илон Мъск, шефът на Tesla, са на второто и третото място.

Сред другите имена вдъхновение за бизнес общността са Сатя Надела (Microsoft), Тим Кук (Apple), Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) и Джейми Даймън (JPMorgan Chase).

Безос основава Амазон в средата на 90-те като онлайн книжарница. Сега компанията е най-голямата онлайн търговска площадка в света, като вече работи и в областта на облачните услуги и изкуствения интелект.

През 2015 г. Amazon изпревари Wallmart и стана най-големия американски търговец на дребно. През 2018 г. компанията отчете продажби за близо 233 млрд. долара. Според класациите на световните милиардери на „Форбс“ и Блумбърг личното състояние на Безос вече е 109 млрд. долара.

Проучването е направено в рамките на Световния съвет на главните финансови директори на Си Ен Би Си, който представлява някои от най-големите държавни и частни компании в света, управляващи общо пазарна стойност от над 5 трлн. долара.