Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Чумата по свинете ще продължи да се разпространява в Азия, където вече предизвика смъртта и избиването на милиони животни и никоя страна не е застрахована от пораженията на вируса по животните, за който няма лечение. Това предупреди в интервю за „Ройтерс“ Моник Елоа, ръководител на Световната организация за животинско здраве (OIE).

Тръгнала от Африка и минала през Европа, тази зараза нанесе тежки щети в Китай – най-големият в света производител на свинско. Африканската чума по свинете е открита в 50 държави и през последните няколко години промени сериозно глобалните пазари за месо и храни.

„Наистина сме изправени пред глобална заплаха“, допълва Елоа. „Рискът съществува за всички страни, независимо дали са в географска близост или са далеч от огнищата, тъй като потенциалните източници на зараза са най-разнообразни.“

Вирусът не е опасен за човека, но може да се пренесе и от туристи, донесли от пътуване в заразен район в чужбина шунка или сандвич с кренвирш, изхвърлили останките в боклука, след което той е попаднал за повторна употреба от фермерите за хранене на прасетата, описва тя един от вариантите.

Опасност има още от международната търговия с живи животни и хранителни продукти от малки производители, използващи за хранене на свинете биоотпадъци от ресторанти или храна от кошчетата на жп гари.

В Югоизточна Азия бързо бяха заразени Виетнам, Камбоджа, Лаос, Южна Корея и Филипините и в следващите месеци се очакват съобщения за чума по свинете от други държави.

„За кратък период от време няма да има подобряване на положението. Ще продължим да имаме нови и нови огнища в поразените държави. Висок е рискът за съседните страни и за някои въпросът е не дали, а кога ще бъдат заразени.“ Елоа подчертава, че налагането на контрол се оказва доста трудно.

Но в Европа ситуацията е различна, тъй като засега заразените животни са предимно глигани, обяснява тя. Появата на вируса в Източна Европа е поставена под контрол заради мерките за сигурност.

Разпространяването на африканската чума по свинете повиши цените на световните пазари за свинско месо и удари фермите за царевица и соя, от които идва храната за животните. Все още не може да се възстановят пазарите за прасенца, защото производителите още се въздържат от подновяване на гледането им в предишните мащаби. В Китай например през септември прасетата са били 40% по-малко спрямо същия месец на миналата година, съобщи аграрното министерство в Пекин. Представители на индустрията смятат, че загубите са значително по-големи.

Правителството задейства през септември нови мерки в подкрепа на националното производство и стабилизиране на доставките на месо. Според Елоа те са адекватни, но е нужно време за цялостното им прилагане.

„Има разлика между това, което е решено „на хартия“ – за което нямам притеснения – и как реално се изпълнява то, особено в много големи държави, където има и разнообразни начини за отглеждане.“

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.