Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руски медии съобщават, че в Държавната дума са предложили да бъдът глобявани чуждестранните медии за намеса в руските избори. Депутатите са поели инициативата за налагане на глоби в размер до 4% от годишните приходи или до 3,5 милиона рубли за нарушаване на руското избирателно право.

По този начин терминът „чуждестранни медии“, тоест медии, регистрирани в чужбина, ще бъде добавен към закона „За основните гаранции на избирателните права и правото на участие в референдум на гражданите на Руската федерация“, информира Bulgariaanalytica.org позовавайки се на Rusmonitor.com и Каспаров.ру.

Парламентаристите също предлагат изменения в член 5.11 от Кодекса за административните нарушения („Провеждане на предизборна кампания …“), които планират да допълнят с формулиране на налагането на административна глоба на медиите. В момента нарушаването на този член от юридически лица се наказва с глоба от 20 до 30 хиляди рубли.

Според първия заместник-председател на фракцията “Единна Русия” Адалби Шхагошев инициативата е свързана с масовите нарушения на чуждестранните медии в Русия и липсата на строги законодателни норми, което позволяват на публикациите да се отнасят пренебрежително към информация, която би могла да повлияе на властваща система в Руската федерация.По-рано комисията на Държавната дума за разследване на намесата на чужди страни във вътрешните работи на Русия откри нарушения на закона от няколко медии по време на предизборната кампания в страната.

Информацията за действията на Кремъл са едновременни с широко огласено интервю на изпълнителния директор на Фейсбук Марк Зукърбърг пред NBC, в което той заявява, че компанията му очаква основните изборни манипулации през 2020 г. да идват от Русия и Иран.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.