fbpx

Чудо на Кръстовден! Откриха рядък кръст от древността край Попово

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Рядък ранновизантийски сребърен кръст е сред новите находки на крепостта „Ковачевско кале“ край Попово

Ценният предмет е открит в навечерието на празника Въздвижение на Светия Кръст (Кръстовден). Ръководителят на археологическите разкопки на обекта доц. Олег Александров каза за БТА: „Господ даде голяма благодат! Малко чудо е това!“

Кръстът е открит край едно от две помещения, северно от разкрита по-рано базилика, датирана от края на 4-ти и началото на 5-ти век. „Не очаквах да попаднем на сериозни структури, тъй като покрай крепостната стена се оставя широка /6-7 метра/ улица, за да обслужва отбраната на крепостната стена“, разказа археологът. По думите му находката е важна, защото отваря голямата тема за ранното християнство. „То съществува по нашите земи още от 4 век и не се налага с магическа пръчка. Християнизирането на населението, особено в провинцията, е бавен процес, казва доц. Александров. Находката е и свидетелство за мисионерството у нас“, допълва той.

Кръстът е сребърен, с размери 4,5 на 3,5 см. Теглото му е около пет грама. В онази епоха среброто се среща рядко. На него няма дупка, което говори, че не е носен на врата като накит. Според предположенията на археолозите, би могло да е бил пришит върху дреха или шапка. Друга версия е, че е обков от църковна утвар – от сандъче с реликви. Тезите ще се доразвиват и ще се изясняват детайли.

Работата на обекта продължава. Предстои да се проучат двете помещения северно от храма, да се навлезе в дълбочина и да се получи отговор за какво са служели те. В едното археолозите са открили битова керамика, което предполага кухненско помещение.

Доц. Александров каза още, че вече са изцяло почистени общо 1500 монети, сечени през целия 4-ти век и до средата на 5-ти век – част от находките от началото на археологическото лято./

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *