fbpx

Чудо! Две момиченца бяха спасени 65 часа след труса

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към Министерския съвет на Турция (AFAD) съобщи, че броят на загиналите при земетресението в Измир се е увеличил до 79, а ранените са 962, пише в. Марица.

743 от ранените са изписани, 219 от тях продължават да бъдат лекувани в болница, а усилията за търсене все още продължават в 8 сгради в Измир. До момента са спасени живи 106 души.

Докато усилията за спасяване продължиха в апартамент Доганлар, който беше унищожен при земетресението, на 65-ия час се случи ново чудо. 3-годишната Елиф Перинчек беше извадена жива от останките. Момичето беше откарано под аплодисменти с линейка към болницата.

В следствие на мащабна спасителна операция, за която ви информирахме вчера, бяха спасени майката и трите и деца.

Пострадалата 38-годишна майка Сехер Перинчек беше намерена под останките с децата си – 10-годишните близнаци Езел и Елзем, които бяха под развалините на жилищната сграда. Спасен беше и сина ѝ Умут (7), но после беше съобщено че той е починал.

Беше останала надеждата да бъде открита и четвъртата и рожба, 3-годишната дъщеря на Перинчек, ето защо днес всички си отдъхнаха след прекрасната новина.

Друго чудотворно спасение беше осъществено няколко часа по-рано на мястото на трагедията.
14-годишната Идил Ширин беше спасен в 58-ия час след земетресението. Адресът на това чудо беше жилищната кооперация Емрах. Екипите чули шум дошъл изпод развалините и ускорили работата.
В резултат на двучасово проучване и операция беше достигнато до момичето. Разбра се, че това е 14-жодишната Идил Ширин, която е намерена в добро състояние и в съзнание. За да я запази будна по време на дългата работа, Бахадър Куш от пожарната в Балъкесир се приближи, до колкото беше възможно, и се опита да разговаря с детето постоянно. Малко след това Идил беше извадена от останките с аплодисменти.

Пожарникарят Бахадър Куш разказа по-късно пред медиите: „Всъщност имахме проучвания, които бяха направени часове преди, за да успеем да изтеглим детето от там. Когато осъществихме контакт, аз разговарях с детето дълго и я успокоихме. Опитахме се да я държим в съзнание. После я извадихме жива и здрава“, каза той.

Идил беше взета на носилка и след първоначалната лекарска намеса я откараха в линейката, под аплодисментите на хората наоколо.

Докато сградата се люляла по време на земетресението, малката сестра на Идил Ипек е била с нея. Екипите се надяваха да я намерят жива, но по-късно 9-годишното момиченце е намерено починало.

След земетресението е имало 1120 вторични труса, 43 от които над 4 по Рихтер.

Много хора прекараха нощта на улицата, твърде уплашени, за да се върнат в домовете си, дори и да не са претърпели никакви щети. Властите предупредиха жителите в Измир да не се връщат в повредени сгради, като заявиха, че могат да рухнат при евентуални силни вторични трусове.

Предстои 26 жилищни сгради да бъдат спешно бутнати след приключването на спасителните дейности.

Вмалки зелени площи в близост до повредените сгради се издигнаха палатки, за да пренощуват изплашените семейства. Отделно от кметството и от президентството бяха организирани големи лагери в близките паркове, където се раздава топла храна и напитки, както и вещи от първа необходимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *