Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Що е то ментална аритметика? Главното за високоефективната система е смятането наум с големи числа с помощта на специално сметало.

Първият ред на сметалото показва единиците, вторият е за десетиците, третият – за стотиците.
След всяко упражнение децата запомнят все по-ярко сметалото в съзнанието си, докато в един момент изцяло престанат да го ползват. Тогава при смятане те си представят въображаемо сметало.

Чрез повторения и тренировки се изгражда памет за набор от сметки и операции и с големите числа.

Менталната аритметика е подходяща за деца от 4 до 12 години – възрастта, в която мозъкът е най-гъвкав и те усвояват лесно всякаква информация.

Първоначално са изплашени, но после свикват. Децата се учат да правят и неща с две ръце – като например да рисуват. Това разказаха в „България сутрин“ преподавателите Ралица Стойкова и Даниел Георгиев от SmartyKids.

„Тази концентрация и скоростно смятане правят децата бързи, развиват и двете полукълба на мозъка, когато той е най-пластичен и прави разликата, когато станат възрастни“, обясниха те пред Bulgaria ON AIR.

Родители споделят, че след заниманията с ментална аритметика децата им са подобрили успеха си не само по математика, но и по други предмети.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US