Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Министерството на финансите има нови правила, по които отнети в полза на държавата автомобили да се предоставят на бюджетни организации за изпълнение на техните функции, съобщава „Телеграф“.

Това става ясно от заповед на министъра на финансите Асен Василев, пусната на сайта на ведомството.

От документа става ясно, че на бюджетните организации ще се предоставят само автомобили с първоначална регистрация след 1 януари 2010 г., за които няма пречки да бъдат пуснати в движение.

Ведомствата ще могат да се възползват само от возила, които са били конфискувани или изоставени в полза на държавата или придобити от нея в рамките на производства по несъстоятелност, но не и от такива, които са били отнети заради престъпна дейност.

Списъци
На директорите на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ се възлага да изготвят и предоставят на главния секретар на МФ списък с всички отговарящи на условията возила.

Такива справки ще се правят два пъти месечно и ще се изпращат във финансовото министерство по електронен път. Бюджетните организации пък ще внасят в МФ мотивирани писмени искания да им се предоставят коли от наличните.

Крайната дума за това кое ведомство какви автомобили ще получи ще има министърът на финансите. Ако в срок от 6 месеца не е заявен интерес към дадено МПС, НАП и митниците ще трябва да му търсят купувач.

Право да ползват отнети в полза на държавата автомобили ще имат и общините, висшите държавни училища и БАН.

Длъжници
Отнети в полза на държавата автомобили и сега се предоставят на бюджетни организации за техните нужди съгласно законите за НАП и митниците. Това обикновено са автомобили, отнети от лица със задължения към фиска.

След като от миналото лято държавата започна да конфискува и коли на пияни и дрогирани, техните автомобили също могат да бъдат давани на чиновници да ги карат, стига да отговарят на условията.

Возилата, които не се предоставят на бюджетни организации, се продават на търгове.