Не бъдете безразлични! Споделете новината:

На днешната събота е Черешова Задушница – ден, посветен на възпоменание на всички починали православни християни.

Всяка събота е ден за почит към покойниците, но Задушницата преди Петдесетница е особено важен ден. След Възнесението Господне се отварят портите на Рая, затова Църквата отправя усърдни молитви за душите на онези, които са си отишли с вяра.

Звънът на църковната камбана е знак за траур и ни напомня за грижата ни към мъртвите. Богослужението е тържествено, с молитви за упокоение на душите. След него, както и вечерта преди, се отслужва панихида.

На Задушница близките на покойниците посещават гробищата, запалват свещи и кандила, поставят цветя, поливат гробовете с вино, кадят с тамян. Носят жито както в църквата, така и на гробищата. В знак на вяра във възкресението се разчупва хляб, а раздаденото се прави „за спомен на душата“.

Черешова Задушница е българското название на този ден, защото по това време узряват черешите – най-популярният плод през юни. Те често присъстват на поменателните трапези.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК