Шафранът, една от най-скъпите подправки в света, вече се произвежда с високо качество и в България. Все повече български семейства се занимават с неговото отглеждане, като шафранът, произведен у нас, заема трето място в световната класация по качество след изследвания във френска лаборатория, съобщава БТВ.
Семейството на Ани и Людмил отглежда малко поле с шафран от няколко години и споделят, че българският климат и почви са изключително подходящи за тази култура. Те използват подправката и за билков чай, като са убедени в нейните лечебни свойства.
Малки лилави минзухари, с характерни червени тичинки, излизат от земята през есента, символизирайки началото на добива на „червеното злато“ – така наричат шафрана в Европа. България се нарежда сред водещите производители на висококачествен шафран благодарение на усилията на българските фермери и учени. Проф. Нидал Шабан от Института по генетика и физиология на растенията към БАН, съвместно с колеги от Ливан, работи за удължаване на вегетационния период на тази ценна култура.
Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US