Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Част от къща се срути върху тротоара на една от главните улици във Враца. Само по щастлива случайност в този момент от там не са минавали пешеходци и затова няма пострадали.

Част от стена заедно с покрива са паднали от над 4 метра височина. Камарата от тухли, цигли и изгнили греди сега е оградена с предпазна лента.

Сградата се намира на булевард „Христо Ботев” в града. Тя е паметник на културата и до преди 15 години е била общинска собственост. След това тя е продадена на частни лица.

„Към община Враца не е подаван сигнал за опасна сграда. Разбрахме за инцидента, когато е рухнал покривът и се е срутила част от стената. Уведомили сме националния институт за паметници на културата. Издирили сме и собствениците и от наша страна ще им окажем съдействие по най-бързия начин да укрепят постройката”, заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA инженер Цветан Стоичков, зам.-кмет по строителството на община Враца.

По думите му, когато се правят каквито и да било ремонти на сгради, които са в регистъра на паметниците на културата, трябва да се иска съгласие и одобрение на всички строителни книжа от съответните институции.

„В случая имаме уверение от представители на „Паметници на културата”, които ни увериха, че по най-бързия начин ще бъдат проведени разговори със собствениците за укрепване на опасната конструкция. Вероятно част от стената ще бъде съборена, защото технически няма как да бъде укрепена”, допълни той.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК