fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Германия ще изтегли част от войските си, принадлежащи към анти-ИД-коалицията в Ирак, заяви Министерството на отбраната. Събитията са заради възможните последствия от атаката на американския удар с дрон, убил висш ирански генерал.

Около 30 военнослужещи, разположени в Багдад и Таджи, ще бъдат преместени в Йордания и Кувейт, заяви говорител на Министерството на отбраната пред АФП, като добави, че изтеглянето “ще започне скоро”.

Германия е разположила около 415 войници като част от коалицията против ИД, като около 120 от нейните войски са разположени в Ирак.

Ходът на Германия дойде, след като иракският парламент прие резолюция, с която настоява правителството да прекрати споразумението си с коалицията, ръководена от САЩ.

Външният министър Хайко Маас заяви, че в основата на германското военно присъствие в Ирак е “поканата от иракското правителство и парламент”.

“Ако това вече не е така… тогава липсва правно основание да бъдем там. Трябва да изясним това с отговорните в Багдад възможно най-скоро.”

Канцлерът Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън в съвместно изявление в неделя призоваха Ирак да не застрашава битката с джихадистите от ИД.

“Запазването на (анти-ИД) коалицията е от голямо значение в този контекст. Призоваваме иракските власти да продължат да оказват необходимата подкрепа на коалицията”, заявиха те.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.