fbpx

Цената на баничката удари 3 лева

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Баничката удари 3 лева, което е двойно по-скъпо спрямо миналата година, пише „Телеграф“.

Все още в кварталните баничарници може да се намери закуска и по 1,80-2 лева, но в центъра на София те надхвърлят 3 лева. Например вита баница с мая, масло, сирене и кашкавал струва 3,50 лева, колкото е и пица „Калцоне“. С лев по-евтино е козуначената кифла с мармалад и шоколад.

Освен по закусвалните увеличение на тестените изделия има и по училищните лавки. Ако миналата година пицата с домати, кашкавал и колбас е струвала 1,80 лева, то сега вече е с близо 40 на сто по-скъпа и парчето се продава по 2,50 лв. Предлагат се и желирани бонбони, които струваха 20 ст., а сега са вече по 40 ст.

Междувременно стана ясно, че и в Благоевград закуските са скочили с над 30 на сто заради високите цени на газа и тока. Собственици на баничарници рискуват да загубят част от клиентите си, които в последно време са много по-малко заради вдигането на цените. По думите им освен енергийните ресурси значително увеличение има и при продуктите, като две трети от тях са скочили с над 30 на сто. Пекарите вече са увеличили цените на закуските от началото на март, но се очаква и този месец да ги вдигнат с още 20 ст. По думите им само кашкавалът, който използват при направата на пици и баници, за месец е поскъпнал с 4 лева или всеки понеделник с лев, коментираха производители пред БНТ.

В последните месеци се увеличи значително и цената на хляба заради скъпия ток и газ, като от 1,67 лева за брой от най-масовия „Добруджа“ скочи на 2,50 лева. Организациите на производителите пък предупредиха, че заради скъпия газ и ток има голяма вероятност част от хлебозаводите да спрат работа.

Оставете коментар: