Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Антрополози от университета американския университет Йейл смятат, че високото съдържание на мазнини в диетата на предците ни е довело до увеличаване на размера на мозъка и появата на съвременен тип човек.

Учените поставят под въпрос предположението, че консумацията на месо е решаващ фактор за развитието на Homo sapiens. Според тях, преди около четири милиона години, хоминидите, които са предци на хората, са развили вкус към мазнините заради използването на костен мозък, извлечен от големи животни. Това им е дало преимущество, защото мазнините са в състояние да компенсират дефицита на калории.

Според изследователите, осигуряването на достъп до мазнини и консумирането на месо изискват различни подходи. Така за консумацията на месо са били необходими остри инструменти, а костният мозък се добивал с разбиване на костите с камък. На древните хоминиди обаче им се е наложило да измислят нови начини за лов на едри бозайници, за да не зависят от наличието на трупове на животни, убити от хищници.

В публикацията учените допълват, че използването на месни протеини не е енергийно ефективно при липса на мазнини. За тяхната асимилация се изразходва повече енергия, отколкото се разпределя накрая. Това елиминира възможността извличането на енергия от месото на животните да доведе до растеж на мозъка.

Според новата хипотеза, централната нервна система вероятно е започнала да се развива много преди изобретяването на топлинната обработка на животинската храна. Тя улеснява храносмилането и разрушава потенциално патогенни микроорганизми.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US