fbpx

Хотелиери и ресторантьорси: Служителите ни напускат от страх да се ваксинират

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заплаши с протести заради „противоречиви сигнали“ от служебния здравен министър

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова бранша да се подготви за стачни действия заради „противоречиви сигнали“ от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. „Именно заради изявите му вече имаме и напуснали чужди и български служители, тъй като се притесняват, че ще бъдат накарани насила да се ваксинират“, каза зам-председателят на БХРА Налбантов, цитиран от асоциацията.

„Ако е законно и имат такава смелост, да направят имунизацията задължителна. А ако не е законно, да не прехвърлят на бизнеса отговорността. Не може винаги да са виновни хотелиерският и ресторантьорски бранш и да трябва да вършат работата на държавата. Правят си експерименти с нас, вместо чиновниците да си свършат работата“, допълни зам.-председателят на БХРА.

Той обвини Кацаров, че е нанесъл непоправими щети, особено на морските хотели и заведения, с неправомерните си изказвания, заради които Румъния, Украйна и Молдова вече отменят резервации за септември месец. „На хората не им става ясно какво иска да каже, излъчва противоречиви сигнали и това води до притеснени и отлив. Повече не може да се търпи така“, възмутени са от БХРА.

„Работниците напускат и уплашени заради новите мерки, които се планират, с притеснения, че секторът отново ще бъде неглижиран и оставен да обере парсата без подкрепа и компенсации и затова предпочитат от рано да си търси друго поприще“, посочи и председателят на асоциацията Георги Щерев. „Тези непремерени изказвания и действия, както и постоянното променяне на мерките, поставянето в частични или цялостни лок дауни, се отразяват и на записванията за зимния сезон. От икономическото и финансовото министерство трябва да помислят за компенсации за бизнеса, тъй като в момента всички програми спряха, посочва Налбантов. Цинично е да се въвежда ограничение без икономически мерки за компенсации на фирми и работници“, каза още той.

Щерев съобщи, че следващата седмица предстои Общо събрание и Управителен съвет на БХРА, на които ще се иска да се създаде „кризисен щаб за оцеляване на туризма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *