Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Русия е съставила списъци с 40 хиляди бойци от сирийската армия и съюзни на нея милиции, които са изразили желание да се бият на страната на руските сили в Украйна, заяви днес базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, съобщава БТА.

Кремъл обяви на 11 март, че приветства идването на доброволци, включително и на такива, идващи от Сирия, които да се сражават заедно с руската армия в Украйна.

Според Сирийския център руски офицери, в координация със сирийската армия и съюзните ѝ милиции, са отворили бюра за записване в районите на Сирия, контролирани от режима на президента Башар ал Асад.

„Досега над 40 хиляди сирийци са се записали да се бият на страната на Русия в Украйна“, заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийския център, който разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Руски офицери, разположени на сирийска територия в рамките на интервенцията на Москва в Сирия през 2015 г., досега са одобрили кандидатурите на 22 хиляди от изявилите желание да се бият в Украйна.

В Сирия войниците печелят от 13 до 32 евро на месец, а Русия обещава заплата от 1100 долара на тези, които са готови да се бият в Украйна, отбелязва Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Освен това се предвиждат обезщетения от по 7700 долара в случай на раняване и по 16 500 долара, които ще бъдат изплатени на семействата на доброволците, ако бъдат убити.

Най-малко 18 хиляди души ще бъдат поставени под контрола на частната военна компания „Вагнер“, която има връзки с Кремъл, съобщава центърът, като в същото време отбелязва, че засега не разполага с информация сирийски доброволци да са отпътували за Украйна.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК