Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В Камбоджа беше уловена, според учените, най-голямата регистрирана сладководна риба в света – гигантски скат, съобщава „Al jazeera“.

Заловен на 13 юни, скатът е с размери почти четири метра от муцуната до опашката и тежи близо 300 кг. Предишният рекорд за сладководна риба беше 293 кг и беше гигантски сом от река Меконг, открит в Тайланд през 2005 г.

Кръстен Борами, което означава пълнолуние на кхмерски език, скатът е уловен североизточна Камбоджа. Около дузина мъже са били нужни, за да извадят рибата огромната риба на брега. Рибарят, хванал Борами, в допълнение към честта, че е хванал рекорден улов, е бил възнаграден и с 600 долара.

Учените в региона веднага получили информация за улова и били изумени от това, което видели. „Когато видите риба с такъв размер, особено в сладка вода, е трудно да се осмисли, така че мисля, че целият ни екип беше шокиран“, каза Зеб Хоган от фондация „Чудесата на Меконг“.

За сладководни риби се определят тези, които прекарват целия си живот в сладка вода, за разлика от гигантски морски видове като червен тон и марлин, или риби, които мигрират между прясна и солена вода като, есетра и белуга.

Според учените, откриването на този скат не е просто зашеметяващ рекорд, но и добър знак за легендарната река Меконг. Тя минава през Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам. Реката е дом на няколко вида гигантски сладководни риби, но натиска върху околната среда се увеличава. По-специално, учените се опасяват, че голяма програма за изграждане на язовирни стени през последните години може сериозно да наруши местата за хвърляне на хайвера.