Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи, че правителството увеличава възрастта за пенсиониране с две години, ако искат французите да получават пълна пенсия, информира АП.

Филип разкри детайли от новата пенсионна реформа, която предизвика най-големите протести във Франция от десетилетия.

Министърът-председателят поясни, че за да получават цялата пенсия, французите ще трябва да работят не до 62-годишна възраст, а до 64 г. от 2027 г.

Той каза, че законодателството ще бъде внесено в парламента през февруари и целта е да бъде прокарано до края на следващата година.

Чувам изразените притеснения през последните дни. Разбирам ги. Ние може да не сме съгласни по някои точки, но амбицията е за универсална система за социална справедливост, отбеляза той.

Основните точки от пенсионния план:

  • Една пенсионна система вместо 42 в момента
  • Привилегиите се калкулират на базата на заплатите, а не на инфлацията
  • Новият режим ще се прилага за всеки, който е роден от 1975 г. насам
  • Възрастта за пенсиониране остава непроменена на 62 г., но всички облаги няма да бъдат достъпни до 64 г.
  • Възрастта за пенсиониране се увеличава до 64 г. от 2027 г.
  • Минимална пенсия от 1000 евро на месец от 2022 г. за тези, които имат пълна кариера

Филип обяви, цитиран от „Ройтерс“, че новата универсална пенсионна система ще отмени специалните режими.

Новата система ще гарантира пенсия от минимум 1000 евро на месец за тези, които имат цялостна кариера, подчерта той.

Въвеждането на новата универсална система означава край на специалните режими, обяви премиерът и добави, че жените ще бъдат най-големите победители от новата система.

Седми пореден ден се провеждат масови протести във Франция срещу пенсионната реформа, предложена от президента Еманюел Макрон. Синдикати призоваха за по-големи протести на 12 декември и 17 декември след две масови демонстрации във вторник и миналия четвъртък.

Филип обеща новата система да бъде по-честна и да насърчи хората да работят по-дълго.

Франция ще замени сложната система от повече от 42 отделни плана за държавно финансиране с универсална, базирана на точки система, която ще се прилага за тези, които влизат на пазара на труда за първи път от 2022 г., съобщи министър-председателят.

„Настъпи времето за изграждане на универсална пенсионна система. Няма скрит дневен ред. Искаме да защитим покупателната способност на работниците и пенсионерите днес и утре“, продължи Филип.

По думите му новата пенсионна реформа има за цел да осигури справедливост и да бъде еднаква за всички.

Възрастта за пенсиониране ще се запази на 62 г., обяви премиерът, но работниците ще бъдат поощрявани да работят по-дълго чрез система от бонуси и отстъпки.