Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Шведската компания за мебели и обзавеждане ИКЕА бе глобена 1 млн. евро от съда във Франция. Това става след като френската дъщерна компания на дружеството бе призната за виновна по обвинение, че е шпионирала свои служители, предаде Би Би Си.

Бившият изпълнителен директор на компанията Жан Луи Байло получи двугодишна условна присъда и глоба от 50 000 евро.Френското дружество е използвало частни детективи и полицаи, за да събира информация за персонала.  По този начин те са проверявали предварително хора, които кандидатстват за работа и са следили вече наети служители. Доказателства за това излизат на светло през 2012 г.

Компанията смени 15 души от мениджмънта си след като разкритията излязоха на бял свят.Следенето се е осъществявало през 2009-2012 г. и е покривало около 400 души. Един от мениджърите по това време Патрик Соави призна, че е получавал лична информация за служители от свои братовчед в полицията. Той е изпращал информация за кандидати за работа, които са били проверявани в базата данни на полицията, за да се проследи дали срещу тях е имало обвинения.