Не бъдете безразлични! Споделете новината:

През 2018 година Франция отново е била страната с най-високи данъци в ЕС, изпреварвайки по този показател Белгия и Дания. Това съобщи днес Европейската статистическа служба Евростат, цитирана от АФП.

Съотношението данъчни постъпления/брутен вътрешен продукт (БВП) или с други думи сумата от данъците и нетните социални вноски като процент от БВП във Франция достига 48,4 на сто спрямо 47,2 на сто в Белгия и 45,9 на сто в Дания.

Франция заема това лидерско място от 2015 година, според наличните данни.

В долния край на тази класация е Ирландия с 23,0 процента, Румъния с 27,1 процент и България с 29,9 процента. Това са страните, отчели миналата година най-ниските съотношения по този показател.

В еврозоната той е средно 41,7 на сто от БВП и 40,3 на сто в целия ЕС. В Германия съотношението е 41,5 на сто.

Ако разгледаме основните данъчни категории, има очевидни различия между държавите членки на ЕС, подчертава Евростат.

Делът на данъците върху производството и вноса е най-висок в Швеция с 22,4 на сто и най-нисък в Ирландия с 8,0 на сто.

Данъците върху доходите и богатството са най-тежки в Дания (28,9 на сто), следвана от Швеция (18,6 на сто) спрямо 4,9 на сто в Румъния.

Във Франция пък са отчетени най-високите социални вноски (18,0 на сто). Следва я Германия със 17,1 на сто, докато в Дания, където тези вноски се финансират от данък, това съотношение е 0,9 на сто.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.