Проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) посвещава цялата си научна кариера на изследване на млечнокиселите бактерии и тяхната роля за човешкото здраве.
„Киселото мляко е българската емблема, с която ни разпознават по цял свят. Уникалността му идва от прочутата българска закваска – тя не може да бъде копирана. Именно тя превръща млякото в изключително полезен продукт“, обяснява проф. Данова.
По думите ѝ, българското кисело мляко е естествено защитено от природата, благодарение на присъствието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus – тандем, който отличава българската закваска от всички останали по света. „Това е партньорска двойка, създадена от природата. При нас тя работи заедно – за разлика от закваските, които използва останалата част от света“, подчертава микробиологът.
Именно взаимодействието между тези два щама, съчетано с качествено мляко, води до създаването на продукт с доказано положително въздействие върху чревния микробиом.
Историята на българското кисело мляко започва с д-р Стамен Григоров, който през 1905 г. прави голямото откритие на Lactobacillus bulgaricus и го представя в Париж. „Оттам нататък плеяда от учени добавят нови открития, надграждайки постигнатото. Но най-уникалното признание остава това – българското кисело мляко е признато за първия пробиотик в света“, казва още проф. Данова в интервю за Bulgaria ON AIR.
Вече 25 години тя и екипът ѝ продължават да изследват иновативните възможности и потенциала на млечнокиселите бактерии, доказвайки, че това българско съкровище има още какво да предложи на науката и здравето.

Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US