Учен от БАН: Целият свят не успява да копира прословутата българска закваска

Проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) посвещава цялата си научна кариера на изследване на млечнокиселите бактерии и тяхната роля за човешкото здраве.

„Киселото мляко е българската емблема, с която ни разпознават по цял свят. Уникалността му идва от прочутата българска закваска – тя не може да бъде копирана. Именно тя превръща млякото в изключително полезен продукт“, обяснява проф. Данова.

По думите ѝ, българското кисело мляко е естествено защитено от природата, благодарение на присъствието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus – тандем, който отличава българската закваска от всички останали по света. „Това е партньорска двойка, създадена от природата. При нас тя работи заедно – за разлика от закваските, които използва останалата част от света“, подчертава микробиологът.

Именно взаимодействието между тези два щама, съчетано с качествено мляко, води до създаването на продукт с доказано положително въздействие върху чревния микробиом.

Историята на българското кисело мляко започва с д-р Стамен Григоров, който през 1905 г. прави голямото откритие на Lactobacillus bulgaricus и го представя в Париж. „Оттам нататък плеяда от учени добавят нови открития, надграждайки постигнатото. Но най-уникалното признание остава това – българското кисело мляко е признато за първия пробиотик в света“, казва още проф. Данова в интервю за Bulgaria ON AIR.

Вече 25 години тя и екипът ѝ продължават да изследват иновативните възможности и потенциала на млечнокиселите бактерии, доказвайки, че това българско съкровище има още какво да предложи на науката и здравето.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US