Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Почистващите и избелващи препарати са силни дразнители за очите, гърлото и белите дробове и при редовно въздействие повишават риска от астма. Екип специалисти от университетите Версай и Харвард е установил, че вдишването на изпаренията от почистващите препарати увеличава риска от белодробно заболяване с 38 %.

Става дума за препарати, които съдържат спирт, пероксид и избелващи вещества. Те са много разпространени в домакинствата, тъй като ефективно унищожават бактериите. В големи количества се използват и в медицинските заведения, за обеззаразяване на оборудване, повърхности, инструменти и др.

Химичните вещества, които стерилизират ефективно се изпаряват във въздуха, попадат в белите дробове и увреждат тъканите им. Наскоро проведено изследване показва, че най-сериозна опасност да заболеят имат професионалните хигиенистки, миячите на съдове в заведенията за обществено хранене, медицинските сестри, които години наред вдишват такива изпарения. В посочените категории има забележимо нарастване на хроничната обструктивна болест на белите дробове. С това название се обозначават редица заболявания, от които най-популярни са хроничният бронхит и емфиземата.

Прието да се смята, че ХОББ е заболяване на пушачите, но с него твърде често се сблъскват хора, които вдишват вредни вещества заради естеството на работата си. Повечето почистващи препарати имат летливи органични компоненти, които дразнят очите, гърлото и белите дробове, предизвикват главоболие. Продължителното им въздействие може да провокира сериозни увреждания на респираторната система.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.