Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Увеличаващите се случаи на определени видове устойчиви към антибиотици бактерии Ешерихия коли представляват нова заплаха за страните от Европейския съюз (ЕС)/Европейското икономическо пространство (ЕИП), предупреди Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, цитиран от Синхуа.

Държави на Стария континент съобщават за нарастващ брой на видовете Ешерихия коли, носещи гена blaNDM-5, който ги прави резистентни към карбапенеми – вид антибиотици, често използвани при сериозни инфекции, предизвикани от тези бактерии, се казва в прессъобщението на институцията, предаде БТА.

Освен това голяма част от тези щамове на Ешерихия коли са резистентни и към други групи антибиотици, което допълнително ограничава възможностите за лечение.

Въпреки че устойчивостта към карбапенеми в европейските страни е ниска, неотдавнашно проучване показва, че щамовете Ешерихия коли с гена blaNDM-5 „вече са се установили и представляват нова заплаха“ за региона.

Подобни бактерии „се разпространяват бързо и в голям географски мащаб“, като съществува риск броят на случаите на резистентни към карбапенеми инфекции с Ешерихия коли да се увеличат в рамките на няколко години.

Тези бактерии обичайно се срещат в стомашно-чревния тракт на човешкото тяло и са част от нормалната бактериална флора при хората, но могат да причинят и тежки инфекции, особено на кръвта и пикочните пътища.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията повече от 35 000 души на Стария континент умират всяка година от антимикробно резистентни инфекции.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.