Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Учени са кръстили новооткрити видове паразитни оси на британския актьор Идрис Елба, съобщи ЮПИ.

Видовете Idris elba, намерени в централната част на Мексико, могат да са от полза за фермерите, тъй като паразитират в инвазивен вид миризливки, наречени Bagrada hilaris, които нанасят сериозни поражения на кръстоцветни зеленчуци.

Новооткритите видове са описани в сп. „Journal of Hymenoptera Research“.

Първото описание на рода Idris датира от 1856 г. Понастоящем той включва над 300 вида.

Паразитните оси първоначално са ловували паяци, но впоследствие са започнали да снасят яйца в ларвите на инвазивните миризливки.

 

https://www.facebook.com/HymenopteraJournal/posts/2642962882408449

 

Вредителите Bagrada hilaris нанасят поражения на 74 растителни вида в Индия, Южна Европа, Южна Азия и Близкия изток, сред които кръстоцветни зеленчуци – зеле, кейл, карфиол, броколи, брюкселско зеле. През последните десетилетия има документирани случаи в САЩ и Мексико. Учените смятат, че осите, кръстени на Идрис Елба, могат да бъдат използвани за контрол на вредителите.

 

https://www.facebook.com/GeorgiaGID/posts/2801972676493891

 

От публикацията не става ясно защо паразитните оси – защитници на редица насаждения, са наречени точно на Идрис Елба. Допуска се, че е заради асоциацията с Хеймдал – пазителя на Асгард, в чийто образ се превъплъти британският актьор във филмите от поредицата „Тор“.

 

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US