Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Общата грипна ваканция за всички училища най-вероятно няма да бъде удължена като обща. В отделни области, в зависимост от епидемичната ситуация, може да бъде удължена. Пловдив са взели такова решение. Във Велико Търново още миналата седмица взеха това решение”. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова.

„Ден за ден се решава, както казах. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, добави той.

Вълчев коментира и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция.

„Мислим върху всички варианти, но този вариант е на дневен ред. Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктурирани. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат”, обясни министърът.

На 12 март, четвъртък очакваме учениците да се върнат в училище след грипната ваканция, ситуацията остава непроменена спрямо вчера, но е динамична и може да се промени във всеки следващ момент. Това каза междувременно пред БНР Жени Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката (МОН).

Това важи за всички освен Плевен и Габрово, където са наложени по-строги ограничения заради потвърдените случаи на коронавирус, и област Пловдив, където грипната ваканция бе удължена до края на седмицата.

„По наши изчисления от учебния процес, в различните региони, са за губени между 6 и 16 учебни дни“, каза Костадинова . И посочи, че 6 учебни дни могат по-бързо да се компенсиран, но 16 е вече нещо по-сериозно.

Според нея няма да е коректно да се каже, че учебният материал може да бъде предаден безпрепятствено.

„Това налага своеобразно преструктуриране, но към момента не можем да говорим, че ще се удължава учебната година или че ще се предприемат някакви мерки… Вярваме на учителите, че могат да преценят как точно да подходят с учениците, за да постигнат очакваните резултати“, каза експертът.

„В случай, че има допълнителни обстоятелства, ще мислим. Към момента не обсъждаме пипане на пролетната ваканция или удължаване (на грипната). Но да видим как ще се развият нещата“, каза Костадинова.

Относно изпитите Жени Костадинова обясни: „Уменията, които се търсят в края на 4-ти, 7-и и 12-и клас, могат да бъдат проверени с учебно съдържание, което е усвоявано по-напред в учебната година, без да пострада придобиването на умения“. Това каза тя в отговор на въпрос за съобщението на МОН от вчера, че на изпитите ще бъде даден материал, дотам, докъдето е взет“.

„Можем да направи изпитите така, че да не ощетим учениците, които са били по-дълго във ваканция“, категорична бе Жени Костадинова.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК