Не бъдете безразлични! Споделете новината:

По 5 години и 6 месеца лишаване от свобода получиха двама участници в група за производство и разпространение на фалшиви банкноти, съобщиха от прокуратурата. Става въпрос за банкноти в евро, долари и левове. Групата е действала на територията на София.

Третият от групата e признал вината си още след задържането му и е сключил споразумание за условно наказание преди внасянето на обвинителния акт в съда.

Досъдебното производство е образувано в Софийската градска прокуратура, като през 2015 г. в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт. По решение на съда материалите са върнати на Специализираната прокуратура за доразследване.

След прецизиране на обвиненията двамата обвиняеми от групата са предадени на съд на 17 май 2018 г. Доказателствата по делото сочат, че групата организирала отпечатването на неистински банкноти в наети помещения в сграда на столичната улица „Цар Самуил“. Там е намерена и иззета компютърна и печатарска техника, както и консумативи, необходими за пълния цикъл на производството на фалшиви банкноти.

По време на извършените действия по разследването са намерени и иззети 1136 готови неистински доларови банкноти в купюри от по 50 и 100 долара, както и стотици заготовки (отпечатъци) на еврови и доларови банкноти в различна степен на завършеност.

По делото е доказано, че сред готовите доларови банкноти имало такива такива с еднаквни серии и номера. В някои от случаите „близнаци“ се оказвали по 3-4 фалшиви банкноти, а в други – по 40-50.

Двамата осъдени производители на ментета – по професия печатар и компютърен специалист, са успели и да вкарат в обращение неистински доларови банкноти на българска територия, но в ограничено количество. Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.